Változó kapcsolatok

2016.02.19 07:55

    Talán már kifejtettem egy korábbi írásomban azt a véleményemet, miszerint a Férfit az teszi Férfivá, hogy a Nő mellette Nőnek érzi magát. És persze igaz a Nőre is. Attól Nő és nem "csaj", "leány" többé, hogy mellette a Férfi Férfi lehet.

    Lehet persze vitatkozni a kijelentéssel, de akárhogy is nézem némi igazságnak kell lennie benne. Megismerjük szívünk hölgyét, udvarolunk neki, magasztaljuk szépségét, megtapasztaljuk milyen elveszni az energiáiban, megízleljük testének varázsát és eközeben Férfiként viselkedünk vele. És Ő maga is átalakul. Lányos csalfasága, pajkos játéka, huncut kuncogása egy érett nő zamatává, komoly csáberővé, lehengerlően vonzó mosollyá változik. Látod, hogy másképp csillog a szeme, mindenki észreveszi rajta a változást. Érzed, hogy Tőled és Neked lett Nővé, amitől még inkább szerelmessé leszel. Megtapasztalod az örömet a szépségben, megszűnik minden egyéb csak a NŐ van és mindeközben Te magad is változol. Nem a barátokkal elfogyasztott sör ad értelmet a hétvégének, elkezded nem szeretni, ha lóg rajtad a farmer és bizony már tetszeni akarsz Neki, így nem gondolod, hogy jópofa dolog a sörhas... Így lesz belőletek NŐ, aki szép, aki ápol, aki idővel anya lesz. És így váltok Férfivá, aki erős, aki gondoskodó, aki védelmező és idővel apává érik.

    Együtt vagytok, együtt éltek. Boldogan, amíg meg nem haltok. Vagy amíg fel nem áldozzátok ennek az átalakulásnak a gyümölcsét a hétköznapok oltárán. Egy pár vagytok. Közös élet, közös hétköznapok, közös gondok. "Ki vásároljon be haza felé munka után?"  "Le vinnéd ma inkább Te a kutyát?" "Ki menjen a gyerekért?" "Beszaladsz a postára és feladod a csekket?" "Nem, ma nem tudok menni táncolni, hulla fáradt vagyok, menj nyugodtan nélkülem!" "Ma túlóráznom kell, meg kell adnom a pénzt az Imrének!" "Idén sem megyünk nyaralni?" "Tényleg nem jár még le a hitel?"

    És persze a tudat ilyen. Vagy a tudat alatti. Vagy nem is tudom mi az, ami a szeretett lényt titokban, szépen csöndben elkezdi összekapcsolni a hétköznapi gondokkal. Tescoval, sárga csekkel, hitellel, fáradtsággal. Mert persze mindezek mellett egyre kevesebb idő is jut az élményekre. Egyre inkább csak közös problémák vannak, megszűnnek az együtt végignevetett éjszakák, a közös bulik, a csöndben egymás szemében eltévedt percek, amikről azt gondoltad bárcsak örökké tartanának...

    És egy nap azt veszed észre, hogy már nem neked Nő a Nő, vagy nem Neked Férfi a Férfi. Nem veled jár bulizni, nem Neked veszi fel a kedvenc szoknyáját, nem neked dolgozik, hogy ne legyen sörhasa.  Nem veled fedezi fel a tavalyi termés legfinomabb vörösborát, ha hozzád bújik nem csillog már a szeme. És Te bár nem szereted ezt az állapotot, sokkal egyszerűbb mindent a fáradtságra fogni, mint tenni ellene. Beosztjátok egymás idejét, fizetését, nem vesztek új és csinos fehérneműt a Nőnek és a Férfi sem kapja így ezt meg. A Férfi meg pasisan hagyja, hogy Anya kitakarítsa a hűtőt, amíg ő meccset néz és eszébe sem jut, hogy bizony ő is fáradt. Elmúlik az odafigyelés, a Férfi nem lesz Férfi és a Nő sem Nő már. Lassan elmúlik minden....

    Vagy megteheted, hogy elkezdesz figyelni. És igenis a legnagyobb bajban is veszel Neki virágot, előre engeded az ajtónál és megdícséred, amikor kiengedi a haját. Unszolhatod, hogy amikor nincs pénzetek, akkor is inkább egy közös ÉLMÉNYRE költéstek az utolsó fillért, semmint valamire, ami nélkül azért meglehet lenni, de az elvárások diktálják, hogy megvegyétek. Szervezhetsz minden héten egy sérthetetlen estét, amikor közösen mentek kocogni és támogathatjátok egymást a holtpont környékén. Segthetsz neki mosogatni, megsimogathatod a nyakát, amikor pakol a szekrényben és elmész mellette, vagy ágyba viheted neki a reggelit. Hordozhatod a tenyereden éreztetve Vele, hogy Ő Neked a Nő és Ő az, amitől Férfinak érzed magad. Engedheted, hogy a Férfi újra A FÉRFI legyen. Megdícsérheted kedvességét, odadobhatsz egy csábító csókot neki az ablakból, odavillanthatod combodat Neki a buszmegállóban, érezze Ő is fontosságát, vonzalma erejét.

    Sírhatunk. Végig nézhetjük kapcsolatunk átalakulását, szerelmünk agóniáját és azt hogyan válik semmivé a Férfi-Női energia együttese, hogy hal meg a szerelem. Kapcsolatunk változik. De hogy merre tart, azt csak mi tudjuk meghatározni. Nők és Férfiak. Együtt.