Célok

2015.06.17 10:56

    Rengeteg probléma származik a helyben járásból. 

    Tudom, érzem, hogy nem jó nekem. Ha a "Géza megváltozna", "ha ennyi pénzem lenne", "majd ha a tanfolyamot befejeztem".... Ilyen és hasnonló feltételekhez kötöm, hogy jobban legyek. Pedig Géza nem fog változni, pénzem magától csak úgy nem lesz több és a tanfolyam befejezése után sem lesz könnyebb semmi, mint ma. Változtatni is pedig "csak" saját magamon tudok.

    Igen ám, de leggyakrabban az a probléma merül fel, hogy nem is tudom mit lenne szükséges megváltoztatni. Érzelmi káoszban vagyok és az Egomnak sem érdeke, hogy tisztán lássak. Félek az újtól, reménykedek az "egyszercsakmagátólmegoldódócsodában", vagy ami még rosszabb, esetenként  beletörődök és elhiszem, hogy nekem ez lett megírva.

    De honnan is tudhatnám, hogy mit kell megváltoztatni? Hiszen nem is tudom mit szeretnénk. Csak azt tudom, hogy "így nem jó", "így nem mehet tovább". De azt nem tudom, hogy mit szeretnék elérni. Nincs képem arról, hogy a jövőben milyen életet szeretnék, milyen emberré szeretnék válni, Ennél fogva nem tudom azt sem, hogy jobbra, vagy balra induljak e el.

    Kérdezzük csak meg ismerőseinket, hogy milyen céljaik vannak! Szeretnének nagyobb lakást, telket vásárolni, a kis autót családira cserélni és idén nem anyóséknál szeretnének vidéken nyaralni, hanem végre leautóznának Horvátországba. Ami fontos is! De ezek valóban célok? Valóban ezek hiánya lenne boldogtalanságunk forrásai? Kérdezzük meg őket miután megvalósították ezen céljaikat! Meddig tart a nagyobb autó öröme? Boldogabb lett az életük a Splitben tölött nyaralás után? Csekély a valószínűsége...

    De mi lenne, ha a célok megválaszolásakor arra a kérdésre válaszolnék, hogy hogyan is szeretnék élni? Milyen emberré akarok válni én magam?

    Ha ezeket a kérdéseket teszem fel, előbb utóbb megtalálom mit is kell tennem. Bosszant a főnököm? A férjemnek már nem a szerelme, hanem a szolgája vagyok? Sosem akartam tanár lenni? Na innen már lehet célokat meghatározni! És innen lehet gondolkodni azon, hogy min, kin (magamon), és hogyan kell változtatni.  

    Tévedés ne essék! Az életet - ha már itt vagyunk - szabad élvezni! Szabad jókat enni, szeretkezni és szabad élvezni a sport autó örömeit, vagy éppen jókat pancsolni a sarokfürdőkádban! De ezek csak eszközök. Ha nincsenek mögötte valódi célok, lehetünk e boldogok? Neked vannak céljaid?