Most múlik pontosan

2014.06.05 10:47

Az úgy van, hogy vannak a lelkünkben apró virágok, amiket csak nagy titokban és félve gondozgatunk. Őrizgetjük őket, titkon babusgatjuk. Nem mindig értjük, hogyan is jutottunk oda, hogy csak titokban tudjuk gondozni, de amikor azok a bizonyos percek vannak, amiket vele töltünk, akkor azok nagyon meghittre sikerednek.

A változás gyakran áldozatokkal jár. Nem feltétlen azért, mert már nem akarsz foglalkozni dolgokkal, emberekkel, vagy mert már nem szereted őket. Gyakran azért, mert változol és nem tudják, ne adj Isten nem akarják megérteni a Téged körül vevők, hogy nem vagy már a régi. Az ilyen állapot felismeréséhez kell nagyon nagy türelem és együttérzés.

Neked is tudnod kell, hogy a Téged meg nem értők nem ellenséggé változtak. Nem tudtál, vagy nem akartál időt szánni annak, hogy elmagyarázd nekik benned mi, miért lett más. És maguktól nem értik.

Ilyen áldozatokból mindenkinek jut, jutott. Barátok néznek Rád más szemmel, testvérektől távolodsz el, vagy éppen a kamasz fiaddal nem találod meg a hangot. (Persze egy kamasszal a Te változásod nélkül is nehéz megtalálni a hangot, de tudd, hogy ő is változik és lehet, ő sem tudja, akarja a saját metamorfózisát megosztani Veled).

És aztán csak azt veszed észre, hogy nem beszéltek. Hónapok telnek el. Tudod, mert megtanultad, megtapasztaltad: elmúlik ez is. De az ilyen állapotok napjai néha az örökkévalósággal érnek fel. Néha próbálkozol, keresed, de lepattansz. Írsz minden héten és csak kurta "OK" és "Igen" vagy "Nem" válaszok jönnek. Szeretnéd sürgetni az időt, de azt nem lehet. Kitartó vagy, néha gyenge, de várnod kell. Megnézed a fényképét és nem érted, hogy jutottál ide. 

Elbizonytalanodsz. Lehet mégsem a jó útion jársz? Lehet tényleg Te lettél "szekta tag", te vagy a gonosz és miattad van minden a Földön, ami rossz? 

De tudod, hogy jó úton jársz. Felismered a hibákat, elsősorban a sajátjaidat. Tudod, hogy majd egyszer elmondod Neki mi, hogyan történt. És az jó lesz. Tudod ez az állapot is elmúlik egyszer.

Ma levelet kaptam. Közel két hónap csönd után kaptam egy meghívót a fiam ballagására. Mi ez ha nem közeledés? És ilyenkor ülsz csöndben a és a munkatársak nem értik, hogy a mindig határozott, nagy hangú kolléga miért ül megszeppenve, könnyes szemmel, de mosolyogva a monitor előtt....